Guide til anatomiske plakater


Hos eAnatomi finder du rigtig mange anatomiske plakater. Sortimentet omfatter mange forskellige størrelser, kvalitetstyper, illustrationer og ikke mindst nomenklatur / sprog. 

Muskelsystemet 

Når vi tænker på anatomiske plakater, er det ofte først og fremmest en oversigt over muskelsystemet, som dukker op. Der findes et hav af forskellige plakater, som omhandler musklerne, men hos eAnatomi er det primært to udgaver, vi handler med, som hver omfatter både overfladiske og dybere muskellag - disse er de bedste efter vores mening. Derudover har vi selv udviklet en plakat hos eAnatomi, som vi kalder 'den ultimative anatomiplakat' - den vender vi tilbage til.

The muscular system
En klassiker indenfor muskelplakaterne

Den første er vores amerikanskproducerede muskelplakat som inkluderer den ikoniske mand med knyttede hænderPlakaten genkendes af mange fra filmscener, der foregår på lægekontorer og fra de mange behandlere herhjemme, som har plakaten hængende. Plakatens indhold:
 • muskelsystemet i sin helhed illustreret via de to fulde figurer for- og bagfra med dissekering på den ene side
 • mellemgulv, fod og hånd illustreret for flere detaljer 
 • engelsk tekst
Den engelsk muskelplakat anbefales pga. dens illustrationer, som er deltajerede, genkendelige og ikoniske. Plakaten fås i fem forskellige versioner:

Sprog og nomenklatur 

Engelske muskelplakater som ovenstående er med engelsk tekst. Engelsk indenfor anatomisk nomenklatur, adskiller sig fra ren latin, som mange tror er det samme på anatomiske plakater og bøger. F.eks. kaldes m. deltoideus for deltoid m. på de engelske plakater. Selvom muskelnavnene er genkendelige, kan sagtens det skabe forvirring for den studerende - for der rigeligt at huske allerede! Ønsker man en plakat med ren latin, kan man vælge den tyske herunder (kun overskriften er på tysk), hvor m. deltoideus ganske enkelt kaldes m. deltoideus.
I eAnatomis egen plakat, 'den ultimative anatomiplakat', bruges dansk/latin nomenklatur. Dette er det samme sprog, som benyttes i de danske lærebøger på området, og man kan altså være sikker på at undgå sproglige forviklinger. Læs mere om denne plakat længere nede.

Der muskelsystem des Menschen
Muskelsystem des Menschen

En anden klassiker indenfor muskelplakater er 'Der muskelsystem des Menschen'. Plakaten produceres af et mindre trykkeri i Tyskland og har eksisteret i mange år. Stilen er ældre og har et mere 'vintage' udtryk end den amerikanske plakat. Derudover er illustrationerne mere simple og ikke ligeså detaljerede, hvilket er en fordel for mange, da de muskler, som de fleste leder efter, er vist uden for mange forstyrrende elementer. Plakatens indhold:
 • en stor mandlig figur forfra og bagfra med dybe og overfladiske muskler på hver sin side af kroppen 
 • en hånd og fodsål set tæt på
 • ren latin nomenklatur
Plakaten bruges ofte af massører og behandlere, som kan lide den simple oversigt og stil. Den fås i følgende versioner:

Den ultimative anatomiplakat

Plakaten 'Bevægeapparatets anatomi' adskiller sig fra ovenstående ved at indeholde hele bevægeapparatets anatomi undtagen kar og nerver. Den fungerer derved som et slags atlas i overbliksform, hvor man kan finde navn, kategori og placering på stort set alt, der har med knogler, muskler, led og ledbånd at gøre. Denne har ikke musklerne illustreret - til gengæld er deres udspring og insertion markeret.
Nomenklaturen er dansk/latin, og grupperingen af musklerne er efter samme logik, som der benyttes i den danske litteratur på området. Plakaten er udviklet over flere år sammen med medicinstuderende og er finkæmmet for fejl af eksperter. Bl.a. er plakaten set igennem og anbefalet af professor Jørgen Olsen, der er kursusleder på Københavns Universitet for kurset i hoved, hals, bevægeapparatet og det perifære nervesystem.

Den udstråler seriøsitet og faglighed og er til den kompromisløse fagperson eller studerende. 
Plakatens indhold
 • knogler og knogleprocesser
 • muskler inkl. udspring og inseration
 • led og vigtige ligamenter
 • dansk/latin nomenklatur

Den ultimative anatomiplakat

Serienumre, kvalitet og størrelser

Vores anatomiske plakater kommer i flere serier, og det vil være godt at have for øje, hvilken kvalitet og størrelse man ønsker. Nedenfor har vi listet de forskellige klasser, således at det er nemmere at overskue serierne. Nedenfor er eksempler på varenumre fra de forskellige serier.
 • TA04LAM hentyder til 70x100 cm størrelser (TA) og tysk / latin  plakatnummer (04) og LAM for lamineret med sorte metallister påsat
 • PO04LAM hentyder til 50x70 cm størrelse (PO) og tysk / latin, plakatnummer (04) og LAM for lamineret med sorte metallister påsat
 • 9781587790362 eller 90362 hentyder til amerikanske plakater i størrelsen 51x66 cm. Plakaterne i denne serie findes i flere forskellige kvaliteter; fra papir, lamineret med tilhørende sorte plastiklister, tyk plastikprint, 3D relief og gigantstørrelser. Det er vigtigt at se i beskrivelsen hvilken kvalitet der er tale om
 • AL100 omfatter plakater printet på hvid plastik i størrelsen 70x100 cm. Plakaterne har ofte tre sprog tysk, engelsk og latin. 
 • AL510 omfatter laminerede plakater i 50x70 cm med tilhørende sorte plastiklister. Enkelte plakate er også i papir og vil være efterfulgt af et P (Al510P)

Øvrige varenumre hentyder til enkelte eller særlige plakater, som ikke er del af en større serie.

Kommentarer